Menu

Musztarda miodowa

🌱 Wegetariańskie

Opis

Musztarda miodowa to gładka, kremowa emulsja o złoto‑brązowej barwie i delikatnie połyskującej powierzchni, często z drobnymi ziarnami gorczycy. Smak łączy pikantną, lekko pieprzną nutę gorczycy z wyraźną, ale łagodną słodyczą miodu, co daje przyjemną równowagę ostrości i słodyczy oraz subtelny aromat kwiatowy. Pod względem odżywczym musztarda miodowa dostarcza niewiele kalorii w porcji, jest źródłem przeciwutleniaczy i związków zawartych w nasionach gorczycy, które mogą wspierać trawienie i działać przeciwzapalnie; jednocześnie zawartość cukru (miodu) i soli czyni wskazaną umiarkowaną konsumpcję. W kuchni świetnie sprawdza się jako glazura do mięsa, dodatek do sosów i dressingów, baza do marynat, składnik kanapek i dipów, a także uzupełnienie serów i sałatek. Po otwarciu przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku i zużyć zwykle w ciągu 3–6 miesięcy, a nieotwarte opakowanie trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze (na 100g)

160 kcal Kalorie
2,5g Białko
30,0g Węglowodany
3,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Musztardowe mini kiełbaski

⏱️ 35 min 🟢 easy