Nasiona dyni
Opis
Nasiona dyni (łuskane pepitas lub w łupinach) mają płaski, owalny kształt i zielonkawy kolor po obraniu lub szarobrązową łupinę, a w smaku są delikatnie orzechowe, lekko słodkawe i przyjemnie chrupiące. Są bogatym źródłem białka roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo i fosfor, a także witaminy E i przeciwutleniaczy; zawierają też tryptofan. Regularne spożycie może wspierać zdrowie serca, równowagę glikemiczną, zdrowie prostaty i kości oraz działać przeciwzapalnie i korzystnie wpływać na nastrój i sen. W kuchni nasiona dyni świetnie pasują do sałatek, zup, pieczywa, granoli, pesto i smoothie, można je prażyć z przyprawami jako przekąskę lub dodawać do musli i potraw zbożowych. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; dla dłuższej świeżości trzymaj w lodówce lub zamrażarce, zwłaszcza po uprażeniu, aby zapobiec jełczeniu tłuszczów.