Menu

Nasiona kopru (kopru włoskiego)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Nasiona kopru (kopru włoskiego) są niewielkie, podłużne, zielonkawo-brązowe, o lekko oleistej powierzchni i charakterystycznym słodko-anyżowym, lekko pieprznym aromacie. Smak jest delikatnie słodkawy z nutą anyżu i anyżku, przyjemnie chrupiący po uprażeniu, co wydobywa olejki eteryczne. W kuchni doskonale komponują się z rybami i owocami morza, wieprzowiną, kiełbasami, chlebami i wypiekami, sałatkami oraz konserwami i marynatami; używa się ich też w herbatkach i mieszankach przyprawowych (włoska, indyjska, bliskowschodnia). Pod względem odżywczym nasiona kopru są źródłem błonnika, olejków eterycznych (anethol), przeciwutleniaczy oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez i potas, co wspiera trawienie, zmniejsza wzdęcia i dostarcza mikroelementów przy niskiej kaloryczności. Przechowywać je należy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; całe nasiona zachowują aromat 1–2 lata, zmielone szybko tracą intensywność i warto je przygotowywać tuż przed użyciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

305 kcal Kalorie
16,0g Białko
55,0g Węglowodany
15,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g