Natka pietruszki (do dekoracji)
Opis
Natka pietruszki to intensywnie zielona, delikatna roślina o świeżym, lekko pieprznym i ziołowym smaku z nutą cytrusową; drobne, karbowane liście i cienkie łodyżki stanowią efektowną, aromatyczną dekorację na talerzu. Jest bogata w witaminy, zwłaszcza K i C, kwas foliowy oraz minerały takie jak żelazo i potas, a także przeciwutleniacze wspierające układ odpornościowy i zdrowie naczyń krwionośnych. W kuchni natka używana jest jako dekoracja i przyprawa — doskonale podkreśla smaki zup, sosów, sałatek, dań rybnych i mięsnych, dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i oliwą, świetna w pesto, ziołowym maśle czy jako posypka. Aby zachować świeżość przechowuj nieumyte pęczki w lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym lub stojące w szklance z wodą, a do dłuższego przechowania drobno posiekaj i zamroź w oleju w kostkach lodu.