Menu

Nduja

🌶️ Pikantne

Opis

Nduja to kalabryjska, pikantna pasta wędliniarska o intensywnym, ostrym smaku papryczek chili i delikatnej, wędzonej nucie wieprzowiny. Ma miękką, mazistą konsystencję i głęboki czerwonopomarańczowy kolor, najczęściej sprzedawana w słoikach lub cienkich osłonkach, łatwa do rozsmarowania na pieczywie. Pod względem odżywczym nduja jest bogata w tłuszcz i białko oraz dostarcza witaminy z grupy B i żelaza, ale zawiera też znaczącą ilość soli i tłuszczów nasyconych, dlatego warto spożywać ją z umiarem. Świetnie komponuje się z makaronami, pizzą, sosami, zupami i jako pasta na bruschettę czy dodatek do duszonych warzyw. Przechowywać w lodówce po otwarciu (2–6°C), najlepiej w szczelnym pojemniku, można też zalać cienką warstwą oleju dla przedłużenia świeżości; porcje można zamrażać do kilku miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

450 kcal Kalorie
17,0g Białko
5,0g Węglowodany
40,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g