Menu

Ogórki kiszone

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ogórki kiszone to chrupiące, soczyste plastry lub całe owocki o żywozielonym kolorze, często z mętną zalewą. Mają wyraźny, kwaśno-słony smak z nutą cebulowo-czosnkową i pikantnym aromatem kminku lub koperku, w zależności od przypraw w zalewie. Skórka bywa lekko pomarszczona, a miąższ pełen małych nasion i delikatnej struktury. Są niskokaloryczne, bogate w wodę, witaminy z grupy B i K oraz minerały jak potas i magnez, a fermentacja dostarcza probiotyków korzystnych dla flory jelitowej i układu odpornościowego. Doskonale pasują do kanapek, sałatek, mięs i dań typu fast-casual, nadając im świeżości i kwasowości. Przechowuj je w chłodnym miejscu lub w lodówce, zawsze zanurzone w zalewie i w szczelnie zamkniętym słoju, aby zachowały chrupkość i walory smakowe.

Wartości odżywcze (na 100g)

11 kcal Kalorie
0,3g Białko
2,3g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (3)

Zupa ogórkowa z koperkiem

⏱️ 60 min 🟢 easy

Klasyczna sałatka ziemniaczana z koperkiem

⏱️ 90 min 🟢 easy

Gulasz 'Czysta Spiżarnia'

⏱️ 50 min 🟢 easy