Ogórki kiszone
Opis
Ogórki kiszone to chrupiące, soczyste plastry lub całe owocki o żywozielonym kolorze, często z mętną zalewą. Mają wyraźny, kwaśno-słony smak z nutą cebulowo-czosnkową i pikantnym aromatem kminku lub koperku, w zależności od przypraw w zalewie. Skórka bywa lekko pomarszczona, a miąższ pełen małych nasion i delikatnej struktury. Są niskokaloryczne, bogate w wodę, witaminy z grupy B i K oraz minerały jak potas i magnez, a fermentacja dostarcza probiotyków korzystnych dla flory jelitowej i układu odpornościowego. Doskonale pasują do kanapek, sałatek, mięs i dań typu fast-casual, nadając im świeżości i kwasowości. Przechowuj je w chłodnym miejscu lub w lodówce, zawsze zanurzone w zalewie i w szczelnie zamkniętym słoju, aby zachowały chrupkość i walory smakowe.