Menu

Olej słonecznikowy (do smażenia)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Olej słonecznikowy do smażenia to jasny, złocisty olej o bardzo łagodnym, neutralnym smaku i lekkiej konsystencji, który nie dominuje potrawy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (szczególnie w wersji rafinowanej) świetnie nadaje się do głębokiego i płytkiego smażenia, pieczenia oraz szybkiego podsmażania warzyw, mięs i potraw panierowanych. Pod względem odżywczym jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone kwasy omega‑6 (kwas linolowy), zawiera witaminę E i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, co pomaga w ograniczaniu tłuszczów nasyconych w diecie. Zaleca się jednak umiarkowane stosowanie z uwagi na równowagę omega‑6/omega‑3 oraz unikanie wielokrotnego przegrzewania. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła; po otwarciu używać w ciągu kilku miesięcy i unikać długotrwałego wystawienia na światło.

Wartości odżywcze (na 100g)

884 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
100,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Wegańskie racuchy pączkowe z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem i kremem nerkowcowym

⏱️ 120 min 🟡 medium