Menu

Oliwa z oliwek (do salsy)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Oliwa z oliwek (do salsy) to zazwyczaj oliwa extra virgin o zielonkawo-złotej barwie i wyraźnym, owocowo-pieprznym aromacie, który podkreśla świeże pomidory, zioła i cebulę w salsie. Jej tekstura jest gładka i lekko jedwabista, a smak może wahać się od delikatnie owocowego po intensywnie pikantny, zależnie od odmiany i dojrzałości oliwek. Pod względem odżywczym oliwa jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i polifenole o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, co sprzyja zdrowiu serca i stabilizacji profilu lipidowego. W kuchni świetnie sprawdza się jako baza salsy, składnik dressingów, do skropienia gotowego dania lub lekkiego podsmażenia warzyw; extra virgin najlepiej użyć na surowo, aby zachować aromat. Przechowywać w ciemnej, szczelnej butelce, z dala od światła i źródeł ciepła, w chłodnym miejscu, zużyć w ciągu kilku miesięcy po otwarciu.

Wartości odżywcze (na 100g)

884 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
100,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pikantne nachosy z serem i sosem salsa

⏱️ 20 min 🟢 easy