Oliwki zielone
Opis
Oliwki zielone mają świeży, lekko pikantny i lekko gorzkawy smak z owocową nutą oraz jędrną, mięsistą konsystencją; ich skórka bywa błyszcząca, barwa od jasnozielonej do żółtozielonej, często z pestką lub wydrążone. Są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu oleinowego), witaminy E, błonnika i polifenoli o działaniu przeciwutleniającym, co sprzyja zdrowiu serca, obniżeniu stanu zapalnego i ochronie komórek; warto pamiętać, że oliwki w zalewie zawierają sporo sodu, więc należy kontrolować spożycie soli. W kuchni zielone oliwki sprawdzają się w sałatkach, tapenadach, pizzy, makaronach, duszonych potrawach, marynatach i jako przekąska lub składnik deski antipasti. Aby przedłużyć świeżość, przechowuj je w oryginalnej zalewie w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym miejscu po otwarciu, najlepiej w lodówce, dbając, by pozostały całkowicie zanurzone; przed użyciem można je opłukać, by zmniejszyć słoność.