Menu

Caponata sycylijska

Kuchnia włoska Dania wegetariańskie Dania wegańskie 45 min Średni 383 wyświetleń ~30,71 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Sycylijska sałatka z duszonego bakłażana - agrodolce, czyli słodko-kwaśna. Bakłażan smażony do złota łączy się z selerem, oliwkami i kaparami w sosie pomidorowym z octem i cukrem. Sycylijska wersja ratatouille z wyraźnym charakterem. Podawana ciepła lub zimna jako antipasto, dodatek do ryb lub po prostu z chlebem. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje.

Składniki (10)

Porcje:
4
  • Seler naciowy 150 g
  • Oliwki zielone 80 g
  • Kapary 30 g
  • Cukier biały 25 g
  • Pomidory krojone (diced) 1 g
  • Ocet winny 40 ml
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Bakłażan 0.0 szt.
  • Cebula 0.0 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Bazylia świeża 0.0 pęczków
💰 Szacowany koszt dania: ~30,71 PLN (7,68 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Bakłażan kroimy w kostkę 2cm, solimy, odstawiamy 20 minut.

Składniki: Bakłażan
2

Osuszamy bakłażan, smażymy partiami na oliwie do złota.

Składniki: Oliwa z oliwek
3

Seler blanszujemy 3 minuty, kroimy, cebulę siekamy.

Składniki: Seler naciowy, Cebula
4

Na tej samej patelni smażymy cebulę i seler 5 minut.

5

Dodajemy pomidory, dusimy 10 minut.

Składniki: Pomidory krojone (diced)
6

Wrzucamy oliwki (pokrojone), kapary, ocet i cukier.

Składniki: Oliwki zielone, Kapary, Ocet winny, Cukier biały
7

Dodajemy bakłażan, mieszamy delikatnie, dusimy 5 minut.

8

Doprawiamy, posypujemy bazylią. Najlepsza następnego dnia!

Składniki: Bazylia świeża

Ciekawostka

💡

Caponata ma długą historię, sięgającą czasów arabskich wpływów na Sycylii, a każdy region ma swoje unikalne przepisy na to danie.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Caponatę najlepiej podawać w eleganckiej misce ceramicznej lub szklanej. Doskonale smakuje z świeżym chlebem, a jako dekorację można użyć listków bazylii. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.

🥡 Przechowywanie

Resztki caponaty przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Można również zamrozić, jednak najlepiej podgrzać ją na patelni, aby zachować jej smak i konsystencję.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Kuchnia włoska to miłość od pierwszego kęsa - pasta, pizza i amore na talerzu. Pasta we wszystkich kształtach: spaghetti, penne, rigatoni, tagliatelle i lasagne z domowymi sosami. Sosy włoskie: bolognese, carbonara, pomodoro, pesto i aglio e olio - klasyki. Pizza neapolitańska z chrupiącym ciaste...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków bez mięsa - zdrowa, kolorowa i sycąca. Białko roślinne: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek i soja w głównej roli. Sery i nabiał: feta, halloumi, ricotta i mascarpone w daniach głównych. Jajka w różnych wersjach: omlety, frittata, shakshuka i jajka po ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegańska to pyszne dania bez produktów odzwierzęcych - zdrowe, etyczne i przyjazne środowisku. Białko roślinne: tofu, tempeh, soja, soczewica, ciecierzyca i fasola w głównej roli. Wegańskie zamienniki nabiału: mleka roślinne, sery z orzechów nerkowca i wegańskie jogurty. Przepisy na wegań...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama