Orzechy włoskie (łupane)
Opis
Orzechy włoskie (łupane) mają delikatnie słodko-gorzki, maślany smak z lekko chrupiącą, łamliwą teksturą i charakterystycznym mózgowatym kształtem oraz złocisto-brązową skórką. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim ALA (omega-3), białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez i fosfor, a także polifenoli przeciwutleniających. Regularne spożycie może wspierać zdrowie serca, funkcje poznawcze i obniżać stan zapalny. W kuchni orzechy włoskie doskonale pasują do sałatek, musli, pieczywa, ciast, pesto i dań wytrawnych, wzbogacając smak i teksturę. Przechowywać je należy w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższego zachowania świeżości najlepiej w lodówce lub zamrażarce, unikając ciepła i nasłonecznienia.