Menu

Orzechy włoskie (łupane)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Orzechy włoskie (łupane) mają delikatnie słodko-gorzki, maślany smak z lekko chrupiącą, łamliwą teksturą i charakterystycznym mózgowatym kształtem oraz złocisto-brązową skórką. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim ALA (omega-3), białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez i fosfor, a także polifenoli przeciwutleniających. Regularne spożycie może wspierać zdrowie serca, funkcje poznawcze i obniżać stan zapalny. W kuchni orzechy włoskie doskonale pasują do sałatek, musli, pieczywa, ciast, pesto i dań wytrawnych, wzbogacając smak i teksturę. Przechowywać je należy w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższego zachowania świeżości najlepiej w lodówce lub zamrażarce, unikając ciepła i nasłonecznienia.

Wartości odżywcze (na 100g)

654 kcal Kalorie
15,0g Białko
14,0g Węglowodany
65,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Sałatka z buraków i koziego sera

⏱️ 90 min 🟡 medium