Menu

Ozorki wołowe

Opis

Ozorki wołowe to mięsisty, delikatnie włóknisty kawałek mięsa o zwartej strukturze i przyjemnie intensywnym, wołowym smaku; po ugotowaniu mają gładką, lekko różowawą i błyszczącą powierzchnię, a po obrażeniu kontrastują kremowym wnętrzem z wyraźną teksturą. W kuchni sprawdzają się zarówno jako gwóźdź programu w galarecie, zimnych przekąskach i sałatkach, jak i dodatek do gulaszy, farszów, tacos czy pasztetów, dobrze łącząc się z kwaśnymi i ostrymi sosami oraz ziołami. Pod względem odżywczym ozorki są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, witamin z grupy B (szczególnie B12), cynku i kolagenu, co wspiera krwiotwórczość, regenerację tkanek i funkcje metaboliczne, choć zawierają umiarkowaną ilość tłuszczu i cholesterolu, więc warto spożywać je z umiarem. Przechowuje się je w chłodnym miejscu: surowe najdłużej 1–2 dni w lodówce lub do 3 miesięcy w zamrażarce, ugotowane można trzymać w szczelnym pojemniku do 3–4 dni w lodówce, a rozmrażać wyłącznie w chłodziarce.

Wartości odżywcze (na 100g)

224 kcal Kalorie
16,4g Białko
0,0g Węglowodany
16,1g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g