Papryka ostra mielona
Opis
Papryka ostra mielona to intensywnie czerwonawy, drobno zmielony proszek o wyrazistym, pikantnym aromacie i przejmującym, piekącym smaku, który dodaje potrawom zarówno ognia, jak i koloru. W zależności od odmiany może mieć nuty owocowe lub lekko dymne, ale zawsze podnosi walory smakowe dań od niewielkiej do znacznej ostrości. Jest niskokaloryczna i bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy, zwłaszcza witaminę C i prowitaminy A, a zawarta w niej kapsaicyna wspomaga przemianę materii, działa przeciwzapalnie i może wspierać krążenie. Typowo używa się jej do przyprawiania zup, gulaszy, sosów, marynat, mieszanek przypraw i dań mięsnych oraz warzywnych, gdzie podkreśla smak i nadaje pikantność. Przechowywać należy w szczelnym, suchym pojemniku, z dala od światła i źródeł ciepła; dla zachowania mocy najlepiej zużyć w ciągu 6–12 miesięcy.