Parmezan (lub inny ser twardy)
Opis
Parmezan (lub inny ser twardy) to intensywny, umami ser o orzechowo-słonym, lekko pikantnym smaku, z ziarnistą, kruchą strukturą i barwą od słomkowej do złocistej; często widoczne są kryształki tyrozyny, świadczące o długim leżakowaniu. Pod względem odżywczym jest gęsty w białko, wapń, fosfor, witaminę A i B12, a także tłuszcz i sól, dlatego wspiera zdrowie kości i regenerację mięśni, choć należy spożywać go umiarkowanie ze względu na kaloryczność i zawartość sodu. Kulinarne zastosowania są bardzo szerokie: idealnie nadaje się do tarcia na makaron, risotto, zupy i sałatki, do wzbogacania sosów, zapiekanek czy kruszenia na przekąski z winem i owocami. Przechowywać w lodówce zawinięty w pergamin i luźno w folię lub pojemnik, w chłodnej części szuflady na sery; można go też mrozić starty do dalszego gotowania.