Parmezan (opcjonalnie, do podania)
Opis
Parmezan to dojrzewający, twardy ser o jasnożółtej, ziarnistej konsystencji i intensywnym, orzechowo-umami smaku z wyraźną słonością; dodaje potrawom głębi aromatu nawet w niewielkiej ilości. Najczęściej używa się go świeżo startego lub w wiórkach do posypania dań tuż przed podaniem, co podkreśla smak zup, sosów, sałatek i makaronów. Pod względem odżywczym parmezan jest skoncentrowanym źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B, szczególnie B12, co wspiera kości i metabolizm. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli warto stosować go oszczędnie. Przechowuj kawałek sera owinięty w pergamin lub papierowy ręcznik w szczelnym pojemniku w lodówce; unikaj bezpośredniego kontaktu z folią. Starty parmezan można przechowywać w zamrażarce, co przedłuża trwałość.