Menu

Parmezan (opcjonalnie, do podania)

Opis

Parmezan to dojrzewający, twardy ser o jasnożółtej, ziarnistej konsystencji i intensywnym, orzechowo-umami smaku z wyraźną słonością; dodaje potrawom głębi aromatu nawet w niewielkiej ilości. Najczęściej używa się go świeżo startego lub w wiórkach do posypania dań tuż przed podaniem, co podkreśla smak zup, sosów, sałatek i makaronów. Pod względem odżywczym parmezan jest skoncentrowanym źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B, szczególnie B12, co wspiera kości i metabolizm. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli warto stosować go oszczędnie. Przechowuj kawałek sera owinięty w pergamin lub papierowy ręcznik w szczelnym pojemniku w lodówce; unikaj bezpośredniego kontaktu z folią. Starty parmezan można przechowywać w zamrażarce, co przedłuża trwałość.

Wartości odżywcze (na 100g)

431 kcal Kalorie
38,0g Białko
4,0g Węglowodany
29,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Zupa grzybowa z makaronem

⏱️ 90 min 🟡 medium