Pasta curry czerwona
Opis
Pasta curry czerwona to gęsta, intensywnie czerwona masa o aromatycznym, korzennym zapachu z wyraźną nutą chili, trawy cytrynowej, galangalu, czosnku i pasty krewetkowej. Smak jest pikantny, lekko słony i cytrusowo-ziołowy, z bogatą, umami strukturą, która łatwo przenika potrawy. Jako skoncentrowany produkt dostarcza niewiele kalorii w typowej porcji, ale jest źródłem przeciwutleniaczy z przypraw (np. kapsaicyna z chili) oraz ma właściwości przeciwzapalne i wspomagające trawienie; warto jednak zwracać uwagę na zawartość soli i tłuszczu w komercyjnych wariantach. W kuchni pasta pasuje do zup, curry, marynat, sosów i dań z mięsa, ryb czy warzyw, doskonale łączy się z mlekiem kokosowym i ryżem. Po otwarciu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu kilku tygodni, a dla dłuższego przechowywania porcjuj do tacek na kostki lodu i zamrażaj, aby zachować aromat.