Menu

Laksa singapurska

Pikantne Zupy Kuchnia azjatycka 55 min Trudny 151 wyświetleń ~215,92 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Laksa to aromatyczna zupa z Singapuru i Malezji, łącząca wpływy chińskie, malajskie i indyjskie. Kremowy bulion kokosowy z pastą laksa, przesiąknięty aromatem galangalu i chili, otula grube noodles i krewetki. Tofu puffs, kiełki i jajko na twardo dopełniają kompozycję. Gorąca, pikantna i kojąca - laksa rozgrzewa ciało i duszę w każdych warunkach pogodowych.

Składniki (11)

Porcje:
4
  • Kiełki fasoli mung 150 g
  • Krewetki tygrysie 300 g
  • Makaron ryżowy 400 g
  • Tofu 200 g
  • Pasta curry czerwona 60 g
  • Trawa cytrynowa 30 g
  • Galangal 20 g
  • Mleko kokosowe 400 ml
  • Sos rybny 30 ml
  • Jajko 0.1 szt.
  • ✨ Opcjonalne
  • Kolendra świeża 0.0 pęczków
💰 Szacowany koszt dania: ~215,92 PLN (53,98 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki.

2

Tofu kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.

3

Przygotowujemy pastę: blendujemy trawę cytrynową, galangal, czosnek i chili.

4

Smażymy pastę z curry na oleju przez 3 minuty.

5

Wlewamy 600ml wody i mleko kokosowe, gotujemy 15 minut.

6

Dodajemy sos rybny, doprawiamy do smaku.

7

Krewetki i makaron gotujemy osobno.

8

W miseczkach układamy makaron, krewetki, tofu, jajka i kiełki, zalewamy bulionem.

Ciekawostka

💡

Laksa jest uznawana za jedno z najlepszych dań ulicznych w Azji Południowo-Wschodniej, a jej receptura różni się w zależności od regionu.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Laksa najlepiej smakuje podana w głębokich miseczkach, udekorowana świeżą kolendrą i plasterkami limonki. Można dodać też pokrojone chili dla dodatkowego smaku. Podawaj gorącą, aby zachować aromatyczny bulion.

🥡 Przechowywanie

Resztki laksy przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce, gdzie można je trzymać do 3 dni. Aby podgrzać, najlepiej użyć garnka na małym ogniu, dodając trochę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję bulionu.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Zupy to esencja domowej kuchni - rozgrzewają, sycą i pocieszają w każdą pogodę. W tej kategorii prezentujemy przepisy na polskie zupy - rosół, żurek, barszcz, pomidorową, ogórkową i grochówkę. Nasze dania obejmują również zupy-kremy, chłodniki i buliony. Znajdziesz tu przepisy na zupy na każdą po...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia azjatycka to różnorodność smaków od Japonii po Tajlandię - umami, słodko-kwaśne i pikantne. Sushi, ramen, pad thai, pho i dim sum - kultowe dania z restauracji w domu. Wok cooking: stir-fry z warzywami, tofu i mięsem w kilka minut. Sosy azjatyckie: sojowy, rybny, ostrygowy i hoisin - pods...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama