Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki.
Opis
Laksa to aromatyczna zupa z Singapuru i Malezji, łącząca wpływy chińskie, malajskie i indyjskie. Kremowy bulion kokosowy z pastą laksa, przesiąknięty aromatem galangalu i chili, otula grube noodles i krewetki. Tofu puffs, kiełki i jajko na twardo dopełniają kompozycję. Gorąca, pikantna i kojąca - laksa rozgrzewa ciało i duszę w każdych warunkach pogodowych.
Składniki (11)
- Kiełki fasoli mung 150 g
- Krewetki tygrysie 300 g
- Makaron ryżowy 400 g
- Tofu 200 g
- Pasta curry czerwona 60 g
- Trawa cytrynowa 30 g
- Galangal 20 g
- Mleko kokosowe 400 ml
- Sos rybny 30 ml
- Jajko 0.1 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Kolendra świeża 0.0 pęczków
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Tofu kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.
Przygotowujemy pastę: blendujemy trawę cytrynową, galangal, czosnek i chili.
Smażymy pastę z curry na oleju przez 3 minuty.
Wlewamy 600ml wody i mleko kokosowe, gotujemy 15 minut.
Dodajemy sos rybny, doprawiamy do smaku.
Krewetki i makaron gotujemy osobno.
W miseczkach układamy makaron, krewetki, tofu, jajka i kiełki, zalewamy bulionem.
Ciekawostka
Laksa jest uznawana za jedno z najlepszych dań ulicznych w Azji Południowo-Wschodniej, a jej receptura różni się w zależności od regionu.
Najlepsze na
Wskazówki
Laksa najlepiej smakuje podana w głębokich miseczkach, udekorowana świeżą kolendrą i plasterkami limonki. Można dodać też pokrojone chili dla dodatkowego smaku. Podawaj gorącą, aby zachować aromatyczny bulion.
Resztki laksy przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce, gdzie można je trzymać do 3 dni. Aby podgrzać, najlepiej użyć garnka na małym ogniu, dodając trochę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję bulionu.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz