Menu

Persymona (kaki)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Persymona (kaki) to słodki, miąższowy owoc o intensywnie pomarańczowej barwie i gładkiej, błyszczącej skórce; odmiany Fuyu są chrupiące i można je jeść jak jabłko, podczas gdy Hachiya dojrzewa do niemal kremowej konsystencji o miodowo-morelowych nutach. Z punktu widzenia wartości odżywczych persymona jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy A i C, potas oraz przeciwutleniacze (beta‑karoten, flawonoidy), co sprzyja trawieniu, zdrowiu oczu, odporności i ochronie układu sercowo‑naczyniowego. W kuchni persymona nadaje się do jedzenia na surowo, do sałatek, deserów, pieczenia, dżemów, kompotów oraz jako dodatek do serów i mięs w kontrastujących kompozycjach smakowych. Nieripie przechowuje się w temperaturze pokojowej, by dojrzewały (można przyspieszyć proces w papierowej torbie z bananem), a dojrzałe owoce trzymać w lodówce maksymalnie kilka dni lub zamrozić jako mus.

Wartości odżywcze (na 100g)

70 kcal Kalorie
0,6g Białko
16,0g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pavlova z owocami sezonowymi

⏱️ 240 min 🟡 medium