Persymona (kaki)
Opis
Persymona (kaki) to słodki, miąższowy owoc o intensywnie pomarańczowej barwie i gładkiej, błyszczącej skórce; odmiany Fuyu są chrupiące i można je jeść jak jabłko, podczas gdy Hachiya dojrzewa do niemal kremowej konsystencji o miodowo-morelowych nutach. Z punktu widzenia wartości odżywczych persymona jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy A i C, potas oraz przeciwutleniacze (beta‑karoten, flawonoidy), co sprzyja trawieniu, zdrowiu oczu, odporności i ochronie układu sercowo‑naczyniowego. W kuchni persymona nadaje się do jedzenia na surowo, do sałatek, deserów, pieczenia, dżemów, kompotów oraz jako dodatek do serów i mięs w kontrastujących kompozycjach smakowych. Nieripie przechowuje się w temperaturze pokojowej, by dojrzewały (można przyspieszyć proces w papierowej torbie z bananem), a dojrzałe owoce trzymać w lodówce maksymalnie kilka dni lub zamrozić jako mus.