Pietruszka korzeniowa
Opis
Pietruszka korzeniowa to mięsisty, kremowo-biały korzeń o delikatnie pomarańczowym odcieniu miąższu, z charakterystycznym, ziołowo-pietruszkowym aromatem i łagodnie słodkawym, lekko pieprznym smakiem przypominającym połączenie marchwi i pietruszki liściowej. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, K i kwas foliowy oraz minerały takie jak potas i żelazo; zawiera również związki przeciwutleniające i olejki eteryczne wspomagające trawienie i działające przeciwzapalnie, co sprzyja pracy jelit, układowi odpornościowemu i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. W kuchni pietruszka korzeniowa świetnie sprawdza się w zupach, bulionach i kremach, jako składnik puree, pieczonych mieszanek warzywnych, zapiekanek i sałatek z surowego, startego korzenia. Aby zachować świeżość, przechowuj ją nieumytą w lodówce w perforowanym woreczku lub owiniętą wilgotną ściereczką, dzięki czemu utrzyma jędrność przez kilka tygodni; na dłużej można przechować w chłodnym, ciemnym spichlerzu lub poddać blanszowaniu przed zamrożeniem.