Piwo jasne lager
Opis
Piwo jasne lager to klarowne, złociste piwo o delikatnym, słodowo-chmielowym aromacie, niskiej goryczce i orzeźwiającym, czystym finiszu; zwykle zawiera około 4–5% alkoholu objętościowo. Jest lekkie w wyglądzie, pęcherzykowane i przyjemne w piciu zarówno solo, jak i jako dodatek do potraw. Pod względem odżywczym lager dostarcza głównie węglowodanów i kalorii (orientacyjnie 40–50 kcal na 100 ml), niewielkie ilości białka oraz śladowe ilości witamin z grupy B i minerałów takich jak potas i magnez; zawiera także polifenole o działaniu przeciwutleniającym. Umiarkowane spożycie może wiązać się z niektórymi korzyściami kardiometabolicznymi, jednak należy pamiętać o efektach alkoholu i przeciwwskazaniach. W kuchni jasny lager świetnie nadaje się do marynat, duszenia mięs, ciasta do smażenia (np. panierka do ryb), deglasowania patelni i lekkich sosów oraz jako składnik zup i pieczywa. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce, w pozycji pionowej, zużyć w ciągu kilku miesięcy od zakupu, a po otwarciu spożyć tego samego dnia.