Płatki drożdżowe
Opis
Płatki drożdżowe to lekko żółta, płatkowata posypka o delikatnej, orzechowo-serowej nucie i wyraźnym umami, powstała z dezaktywowanych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Mają suchą, kruchą konsystencję i łatwo rozpuszczają się w płynach, dodając potrawom głębi smaku bez intensywnej słodyczy czy gorzkości. Są źródłem białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B; często występują też w wersjach wzbogaconych w witaminę B12, co czyni je cennym składnikiem diet roślinnych. Zawierają minerały jak cynk i selen oraz niewiele tłuszczu. W kuchni używa się ich jako przyprawy lub substytutu sera w sosach, zupach, sałatkach, na popcornie i makaronach oraz do zagęszczania dipów i sosów. Przechowuje się je w szczelnym, suchym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu; po otwarciu warto trzymać je szczelnie zamknięte, a przy dłuższym przechowywaniu schłodzić.