Menu

Płatki drożdżowe

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Płatki drożdżowe to lekko żółta, płatkowata posypka o delikatnej, orzechowo-serowej nucie i wyraźnym umami, powstała z dezaktywowanych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Mają suchą, kruchą konsystencję i łatwo rozpuszczają się w płynach, dodając potrawom głębi smaku bez intensywnej słodyczy czy gorzkości. Są źródłem białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B; często występują też w wersjach wzbogaconych w witaminę B12, co czyni je cennym składnikiem diet roślinnych. Zawierają minerały jak cynk i selen oraz niewiele tłuszczu. W kuchni używa się ich jako przyprawy lub substytutu sera w sosach, zupach, sałatkach, na popcornie i makaronach oraz do zagęszczania dipów i sosów. Przechowuje się je w szczelnym, suchym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu; po otwarciu warto trzymać je szczelnie zamknięte, a przy dłuższym przechowywaniu schłodzić.

Wartości odżywcze (na 100g)

325 kcal Kalorie
50,0g Białko
30,0g Węglowodany
4,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Kremowa kukurydza po meksykańsku (wersja wegańska, insp. Jadłonomia)

⏱️ 75 min 🟡 medium