Płatki kukurydziane (zmielone)
Opis
Płatki kukurydziane zmielone mają słomkowo-złocisty kolor i drobnoziarnistą, lekko chrupką strukturę z subtelnym, naturalnie słodkawym i tostowym aromatem kukurydzy. Po zmieleniu zachowują przyjemny, lekko ziarnisty profil smakowy, który łatwo łączy się z innymi składnikami. Wartości odżywcze skupiają się na węglowodanach dostarczających szybkiej energii, niewielkiej ilości białka oraz, w wersjach pełnoziarnistych, błonniku poprawiającym trawienie. Komercyjne płatki bywają wzbogacane w witaminy z grupy B i żelazo, a przy naturalnym składzie są bezglutenową alternatywą (należy sprawdzić ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych). W kuchni zmielone płatki świetnie sprawdzają się jako panierka, składnik kruszonki, baza do bułki tartej, zagęszczacz do zup i kotletów oraz dodatek do pieczywa i ciastek. Przechowywać je najlepiej w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; dla dłuższego przechowywania można przechowywać w lodówce lub zamrażarce, by zachować świeżość i zapobiec pleśnieniu.