Płatki migdałów (prażone)
Opis
Płatki migdałów (prażone) to cienko cięte, złocisto-brązowe płatki o przyjemnej, chrupiącej teksturze i intensywnym, orzechowym aromacie z delikatną słodyczą. Prażenie uwydatnia ich smak, dodając lekko karmelowej nuty i zwiększając kruchość, co sprawia, że są efektownym dodatkiem zarówno wizualnym, jak i smakowym. Pasują do sałatek, musli, jogurtów i deserów, jako posypka do ciast i kremów, składnik ciastek i tart oraz panierka do ryb i drobiu, a także do prażonych mieszanek i dań azjatyckich. Płatki migdałów są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, magnezu i przeciwutleniaczy, co może wspierać uczucie sytości, zdrowie serca i ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Przechowywać je należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; w cieplejszym klimacie lub po dłuższym otwarciu warto trzymać je w lodówce, by zapobiec jełczeniu i utracie chrupkości.