Płatki ziemniaczane (purée instant)
Opis
Płatki ziemniaczane (purée instant) mają łagodny, lekko ziemniaczany smak i suchą, drobnoziarnistą strukturę, która po zaparzeniu staje się kremowa i gładka o jasnobeżowym kolorze. To wygodne źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów dzięki wysokiej zawartości skrobi; zwykle mają niską zawartość tłuszczu i białka, bywają wzbogacane w witaminy i błonnik, a naturalnie wolne są od glutenu — warto jednak sprawdzić etykietę ze względu na dodatki. W kuchni sprawdzają się jako szybkie purée do mięs i ryb, baza do zapiekanek, składnik klusek czy krokietów, zagęstnik zup i sosów oraz wygodna alternatywa przy przygotowywaniu farszów i zapiekanek. Produkt najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci i silnych zapachów; po otwarciu zużyć w rozsądnym czasie zgodnie z datą na etykiecie.