Menu

Podkozak

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Podkozak to dziki grzyb z rodziny borowikowatych o gładkiej, zazwyczaj brązowawej kapeluszu i masywnej, jasnej nóżce pokrytej delikatnymi, ciemniejszymi łuseczkami. Smak ma łagodny, lekko orzechowy i ziemisty, z przyjemnym grzybowym aromatem, mniej intensywny niż borowik szlachetny, co czyni go uniwersalnym w kuchni. Podkozak jest niskokaloryczny, dostarcza białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B, a także minerałów takich jak potas i selen, co wspiera układ odpornościowy i metabolizm. W kuchni świetnie sprawdza się duszony, smażony z masłem lub oliwą, jako dodatek do zup, sosów, risotto i farszów; nadaje się także do suszenia i marynowania. Przechowuj go w lodówce w papierowej torbie lub perforowanym pojemniku, nie myj przed schowaniem, zużyj w ciągu kilku dni lub zakonserwuj przez suszenie czy szybkie blanszowanie i zamrożenie.

Wartości odżywcze (na 100g)

21 kcal Kalorie
2,2g Białko
3,0g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

Kategorie