Prażone płatki migdałów
Opis
Prażone płatki migdałów mają delikatny, maślano-orzechowy smak z subtelną słodyczą i chrupiącą, złocistą strukturą. Wyglądają jak cienkie, lekko rumiane listki, które dodają potrawom zarówno tekstury, jak i apetycznego połysku. Pod względem odżywczym dostarczają jednonienasyconych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E oraz minerałów takich jak magnez i wapń; zawierają też przeciwutleniacze wspierające zdrowie serca i metabolizm. Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności sprzyjają sytości i przy umiarkowanym spożyciu mogą wspomagać równowagę lipidową. Prażone płatki migdałów doskonale komponują się z sałatkami, jogurtami, musli i deserami, nadają chrupkości wypiekom, służą jako efektowna posypka do dań słonych czy składnik panierki. Przechowywać je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła; w lodówce lub zamrażarce utrzymają świeżość dłużej. Aby zachować smak i chrupkość, używać w ciągu kilku tygodni od otwarcia i unikać wilgoci.