Reishi
Opis
Reishi (Ganoderma lucidum) to twardy, wachlarzowaty grzyb o połyskującej, czerwonawo-brązowej powierzchni i drewnianej, włóknistej strukturze; smak jest wyraźnie gorzki, ziemisty i lekko żywiczny, dlatego rzadko bywa spożywany jako świeży produkt. Typowo wykorzystuje się go w postaci suszonych plastrów, proszku lub ekstraktów, dodając do naparów, bulionów, toników i smoothie albo jako składnik nalewek i sosów, zawsze po długim gotowaniu lub ekstrakcji, by wydobyć substancje czynne. Pod względem odżywczym reishi dostarcza niewiele kalorii, za to jest źródłem polisacharydów (beta-glukanów), triterpenów i antyoksydantów, które wykazują właściwości immunomodulujące, przeciwzapalne i adaptogenne; stosuje się je wspomagająco dla odporności, wątroby i ogólnej odporności organizmu, choć dowody kliniczne są umiarkowane. Suszone owoce i proszek przechowuj w szczelnym pojemniku, z dala od światła, wilgoci i wysokiej temperatury; ekstrakty trzymaj zgodnie z instrukcją producenta i po otwarciu zwykle w lodówce.