Rozmaryn
Opis
Rozmaryn to aromatyczne zioło o intensywnym, sosnowo-żywicznym zapachu z nutą cytrusową; jego igiełkowate liście są zielone z srebrzystym odcieniem osadzone na zdrewniałych pędach, co nadaje potrawom wyrazisty, lekko pikantny charakter. Jako składnik odżywczy rozmaryn dostarcza przeciwutleniaczy, przede wszystkim kwasu rozmarynowego, oraz niewielkich ilości witamin i minerałów; tradycyjnie przypisuje się mu właściwości przeciwzapalne, wspomaganie trawienia i ogólne działanie wspierające odporność oraz koncentrację. W kuchni rozmaryn doskonale pasuje do mięsa (zwłaszcza jagnięciny i drobiu), pieczonych ziemniaków, warzyw, pieczywa, marynat, oliwy i sosów, a także do aromatyzowania zup i tłuszczów. Świeży przechowuj w lodówce owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym w zamkniętym worku i zużyj w ciągu 1–2 tygodni; suszony trzymaj w szczelnym, ciemnym pojemniku przez kilka miesięcy, a świeże gałązki możesz również zamrozić w kostkach oleju lub wody.