Rukola (do podania)
Opis
Rukola to drobne, jasnozielone liście o wydłużonych, karbowanych brzegach i wyraźnym, pikantno-orzechowym smaku z lekko gorzkawą nutą, który dodaje potrawom świeżości i ostrości. Wyglądem przyciąga delikatną strukturą liści i intensywnym zielonym kolorem, co sprawia, że świetnie komponuje się jako dekoracja i kontrast smakowy. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy oraz minerały takie jak wapń i potas, a także antyoksydanty i azotany wspierające układ krążenia. W kuchni rukolę serwuje się świeżą do sałatek, na pizzy i kanapkach, jako dodatek do makaronów, carpaccio czy pesto, zawsze dodając ją pod koniec przygotowania, by zachować aromat. Przechowuje się ją w lodówce, najlepiej nie mytą do momentu użycia, owiniętą w papierowy ręcznik i umieszczoną w perforowanym woreczku lub pojemniku; zachowuje świeżość zwykle kilka dni.