Ryż
Opis
Ryż to neutralny, lekko orzechowy w smaku produkt o zróżnicowanej strukturze: ziarna długie są sypkie i puszyste, krótkie bywają kleiste, a brązowy ryż zachowuje widoczną okrywę i ciemniejszy kolor. Jest głównie źródłem węglowodanów dostarczających energii, zawiera niewiele tłuszczu, pewne ilości białka oraz, zwłaszcza w postaci pełnoziarnistej, błonnik, witaminy z grupy B i minerały takie jak magnez czy mangan; poza tym jest naturalnie bezglutenowy. Regularne spożycie pełnoziarnistego ryżu wspiera trawienie, stabilizację poziomu cukru i zdrowie serca dzięki zawartości błonnika i składników mineralnych. W kuchni ryż sprawdza się jako uniwersalny dodatek do dań obiadowych, baza do risotto, pilawów, sushi, stir-fry, zup i deserów ryżowych. Przechowywać go należy w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci; biały ryż ma długi termin przydatności, natomiast brązowy, ze względu na oleje w otrębach, najlepiej trzymać w lodówce lub zamrażalniku, by przedłużyć świeżość.