Menu

Ryż

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ryż to neutralny, lekko orzechowy w smaku produkt o zróżnicowanej strukturze: ziarna długie są sypkie i puszyste, krótkie bywają kleiste, a brązowy ryż zachowuje widoczną okrywę i ciemniejszy kolor. Jest głównie źródłem węglowodanów dostarczających energii, zawiera niewiele tłuszczu, pewne ilości białka oraz, zwłaszcza w postaci pełnoziarnistej, błonnik, witaminy z grupy B i minerały takie jak magnez czy mangan; poza tym jest naturalnie bezglutenowy. Regularne spożycie pełnoziarnistego ryżu wspiera trawienie, stabilizację poziomu cukru i zdrowie serca dzięki zawartości błonnika i składników mineralnych. W kuchni ryż sprawdza się jako uniwersalny dodatek do dań obiadowych, baza do risotto, pilawów, sushi, stir-fry, zup i deserów ryżowych. Przechowywać go należy w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci; biały ryż ma długi termin przydatności, natomiast brązowy, ze względu na oleje w otrębach, najlepiej trzymać w lodówce lub zamrażalniku, by przedłużyć świeżość.

Wartości odżywcze (na 100g)

130 kcal Kalorie
2,7g Białko
28,0g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Zupa pomidorowa z ryżem

⏱️ 45 min 🟢 easy