Menu

Ryż carnaroli

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ryż carnaroli to włoski, krótkokłoskowy gatunek o perłowo-białych, lekko wydłużonych ziarnach, znany z delikatnego, lekko orzechowego smaku i wyjątkowej zdolności do uwalniania skrobi, co daje kremową konsystencję z wyczuwalnym, al dente środkiem. Jest przede wszystkim źródłem węglowodanów o wysokiej wartości energetycznej, zawiera umiarkowaną ilość białka, niewiele tłuszczu oraz śladowe ilości witamin z grupy B i minerałów, jak mangan; jako ryż biały jest łatwo przyswajalny i naturalnie bezglutenowy, a po schłodzeniu częściowo tworzy skrobię oporną korzystną dla mikrobioty jelitowej. W kuchni carnaroli króluje w risotto, sprawdza się też w zupach, arancini, deserach ryżowych i sałatkach, gdy pożądamy kremowości przy zachowaniu struktury ziaren; do risotto zaleca się stopniowe dolewanie gorącego bulionu i mieszanie, aby uzyskać idealną konsystencję. Przechowywać należy w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; wersję pełnoziarnistą warto chłodzić lub zamrażać, gdyż szybciej jełczeje.

Wartości odżywcze (na 100g)

356 kcal Kalorie
6,5g Białko
79,0g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g