Ryż długoziarnisty (na polanę)
Opis
Ryż długoziarnisty (na polanę) ma długie, smukłe ziarna, które po ugotowaniu pozostają sypkie i oddzielne, o delikatnym, lekko orzechowym aromacie i łagodnym smaku, dzięki czemu świetnie podkreśla smaki dodatków. W zależności od odmiany jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, białka roślinnego oraz witamin z grupy B i minerałów; jest niskotłuszczowy, bezglutenowy i przy odpowiednim wyborze pełnoziarnistego wariantu dostarcza także błonnika, wspierając trawienie i stabilizację poziomu energii. W kuchni sprawdza się jako baza do pilawów, sałatek ryżowych, dań azjatyckich typu stir‑fry oraz jako uniwersalny dodatek do mięs, ryb i warzyw, dobrze chłonie sosy i przyprawy. Przechowuj suchy ryż w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, a ugotowany szybko schłodź i przechowuj w lodówce maksymalnie 48 godzin lub zamrażaj porcjami.