Menu

Ser feta (opcjonalnie)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Ser feta to biały, kruchy ser o wyrazistym, lekko kwaśno-słonym smaku i ziarnistej, kremowej konsystencji, zwykle sprzedawany w kostkach lub pokruszony. Jego aromat jest świeży, z nutą mleczno-owczego charakteru, dobrze komponującą się z ziołami i oliwą. Pod względem odżywczym feta dostarcza białka, wapnia, fosforu i witaminy B12, a w wariantach z mleka owczego także korzystnych kwasów tłuszczowych; ma umiarkowaną zawartość tłuszczu i relatywnie wyższą zawartość sodu, więc warto uwzględnić to w diecie. Może wspierać uczucie sytości i zdrowie kości oraz dostarczać probiotyków w świeżych odmianach. W kuchni feta świetnie pasuje do sałatek (np. greckiej), zapiekanek, past, omletów, nadzień do ciast jak spanakopita, a także do pieczonych warzyw czy bruschetty. Przechowuj ją w lodówce najlepiej w zalewie solnej lub w szczelnym pojemniku wilgotnym papierem, co przedłuża świeżość do kilku tygodni; pokruszoną fetę zużyj w ciągu kilku dni. Można ją zamrażać, lecz tekstura stanie się bardziej krucha.

Wartości odżywcze (na 100g)

264 kcal Kalorie
14,0g Białko
4,0g Węglowodany
21,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Szaszłyki z kurczaka z sosem tzatziki

⏱️ 50 min 🟡 medium