Ser taleggio
Opis
Ser taleggio to włoski ser krowi o mytej skórce, charakteryzujący się miękką, kremową konsystencją i jasnołososiową, cienką skórką; ma intensywny, ziemisto-pikantny aromat, a w smaku łączy maślaną słodycz z delikatną kwaskowatością i subtelną słoną nutą. Pod względem odżywczym dostarcza pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu oraz witaminy B12, wspierając kości i metabolizm, jednak zawiera też tłuszcze nasycone i sód, dlatego warto spożywać go z umiarem. W kuchni taleggio świetnie się topi, nadając kremowości risotto, polencie, pizzy czy zapiekankom, a także doskonale komponuje się z pieczywem, owocami i suszonymi mięsami. Przechowuje się go w lodówce owinięty papierem do sera lub pergaminem, nie hermetyzując zbyt szczelnie, najlepiej spożyć w ciągu tygodnia po otwarciu i wyjąć na kilkanaście minut przed podaniem, aby w pełni uwolnił aromat.