Skórka otarta z limonki
Opis
Skórka otarta z limonki to drobno zairsowana, intensywnie zielona skórka o świeżym, żywym aromacie cytrusów z nutami kwiatowymi i lekko gorzką, aromatyczną oleistością. Wygląda jak cienkie paski lub drobny proszek, który dodaje potrawom zarówno zapachu, jak i delikatnej tekstury, podkreślając smak bez kwaskowatości soku. W niewielkich ilościach dostarcza witaminy C, błonnika i polifenoli oraz olejków eterycznych (m.in. limonenu) o działaniu przeciwutleniającym i wspomagającym trawienie. Świetnie pasuje do deserów, wypieków, sosów, marynat, dressingów, dań z ryb i owoców morza, sals, ryżu oraz koktajli jako wykończenie smakowe. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce do kilku dni lub zamrozić na blaszce, a następnie przechowywać w zamkniętym woreczku do kilku miesięcy; można też suszyć i trzymać w ciemnym, suchym miejscu.