Siemię lniane
Opis
Siemię lniane to drobne, płaskie nasiona o złocisto-brązowej lub bardziej miodowej barwie i delikatnie orzechowym, lekko gorzkawym smaku. W postaci zmielonej daje kremową konsystencję i łatwo wiąże płyny, tworząc żelowatą strukturę przydatną w gotowaniu i pieczeniu. Jest bogate w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, białko roślinne, kwas alfa-linolenowy (omega‑3) oraz lignany o działaniu przeciwutleniającym, dzięki czemu wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na profil lipidowy i może łagodzić stany zapalne. W kuchni siemię lniane pasuje do owsianki, smoothie, jogurtów, pieczywa, ciast i jako naturalny zagęszczacz lub wegański substytut jajka w wypiekach. Aby zachować świeżość i wartości odżywcze, przechowuj całe nasiona w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, a mielenie wykonuj bezpośrednio przed użyciem; mielone siemię trzymaj w lodówce lub zamrażarce w szczelnym opakowaniu.