Skrobia z tapioki (lub mąka z tapioki)
Opis
Skrobia z tapioki (mąka z tapioki) to drobny, biały, niemal przezroczysty proszek o neutralnym, lekko słodkawym posmaku; po ugotowaniu staje się błyszcząca i ciągnąca, nadając potrawom jedwabistą konsystencję i sprężystość. Składa się głównie z łatwo przyswajalnych węglowodanów, zawiera bardzo mało białka, tłuszczu i mikroelementów, jest jednak bezglutenowa i dobrze tolerowana przez osoby z nietolerancją glutenu oraz wrażliwym żołądkiem; warto pamiętać o wysokim indeksie glikemicznym, więc umiarkować spożycie przy cukrzycy. W kuchni stosuje się ją jako zagęstnik do sosów, zup i budyni, do ciast bezglutenowych, do nadania chrupkości panierkom oraz do produkcji kulek tapioki (bubble tea) i tapioki perłowej. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu z dala od zapachów; w celu wydłużenia trwałości można włożyć do lodówki lub zamrażarki.