Menu

Śliwki suszone (suszone śliwki)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Śliwki suszone to mięsiste, lekko pomarszczone owoce o ciemnofioletowej do czarnej skórce, o intensywnym słodko-kwaśnym smaku z nutami karmelu i lekko winnej cierpkości. Są skoncentrowanym źródłem błonnika, sorbitolu i przeciwutleniaczy, dostarczają potasu, witaminy K oraz umiarkowanej ilości witamin z grupy B, co wspiera trawienie, reguluje perystaltykę, przyczynia się do zdrowia kości i serca oraz zwiększa uczucie sytości. W kuchni śliwki suszone sprawdzają się w wypiekach, kompotach, gulaszach i daniach jednogarnkowych, doskonale łączą się z mięsem (szczególnie wieprzowiną i drobiem), serami, owsianką i sałatkami, a także jako przekąska lub składnik sosów i marynat po wcześniejszym namoczeniu. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; w lodówce zachowują świeżość dłużej, a w zamrażarce można je przechowywać przez wiele miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

240 kcal Kalorie
2,2g Białko
63,9g Węglowodany
0,4g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Bigos staropolski

⏱️ 180 min 🔴 hard