Śliwki suszone (suszone śliwki)
Opis
Śliwki suszone to mięsiste, lekko pomarszczone owoce o ciemnofioletowej do czarnej skórce, o intensywnym słodko-kwaśnym smaku z nutami karmelu i lekko winnej cierpkości. Są skoncentrowanym źródłem błonnika, sorbitolu i przeciwutleniaczy, dostarczają potasu, witaminy K oraz umiarkowanej ilości witamin z grupy B, co wspiera trawienie, reguluje perystaltykę, przyczynia się do zdrowia kości i serca oraz zwiększa uczucie sytości. W kuchni śliwki suszone sprawdzają się w wypiekach, kompotach, gulaszach i daniach jednogarnkowych, doskonale łączą się z mięsem (szczególnie wieprzowiną i drobiem), serami, owsianką i sałatkami, a także jako przekąska lub składnik sosów i marynat po wcześniejszym namoczeniu. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; w lodówce zachowują świeżość dłużej, a w zamrażarce można je przechowywać przez wiele miesięcy.