Śmietanka 30% (słodka śmietanka)
Opis
Śmietanka 30% (słodka śmietanka) to gęsty, kremowy produkt o zawartości tłuszczu około 30%, o aksamitnej, jasnokremowej barwie i łagodnie słodkawym, pełnym smaku mlecznym aromacie. Ma gładką konsystencję, dobrze się ubija, tworząc stabilną pianę, a jednocześnie nadaje potrawom jedwabistej faktury i bogactwa smakowego. Świetnie sprawdza się do deserów na zimno i na gorąco, do bitej śmietany, kremów, sosów, zup kremowych, risotto, makaronów w sosie śmietanowym, kawy oraz jako baza do lodów i ganache. Pod względem odżywczym śmietanka 30% jest wysokokaloryczna i bogata w tłuszcze nasycone, dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz niewielkie ilości białka i wapnia; w umiarkowanych ilościach może wspierać sytość i wchłanianie witamin, lecz należy ją spożywać z umiarem. Przechowywać w lodówce w temperaturze 0–4°C, najlepiej w oryginalnym opakowaniu lub zamkniętym pojemniku; po otwarciu zużyć w ciągu 3–5 dni. Do ubijania śmietanka powinna być dobrze schłodzona; mrożenie jest możliwe do dalszego gotowania, lecz może zmienić strukturę.