Sól gruboziarnista (do posypania)
Opis
Sól gruboziarnista do posypania to duże, widoczne kryształy o jasnej, najczęściej białej barwie, niekiedy lekko szarej lub różowawej w zależności od pochodzenia; dostarcza intensywnego, czystego smaku słono-mineralnego z przyjemną, chrupiącą teksturą, która podkreśla i kontrastuje potrawy. Pod względem odżywczym sól to głównie chlorek sodu, źródło sodu niezbędnego do równowagi elektrolitowej, funkcji nerwów i mięśni, lecz jej nadmiar zwiększa ryzyko nadciśnienia, dlatego należy stosować ją umiarkowanie; sól morska może dostarczać drobnych ilości pierwiastków śladowych. Typowo używa się jej jako soli wykończeniowej do steków, pieczywa, sałatek, grillowanych warzyw, ryb i deserów typu czekolada czy karmel, gdzie wzmacnia aromaty i dodaje kontrastu teksturalnego. Przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci, używając suchej łyżki, aby zachować sypkość i smak.