Menu

Sól morska płatki (do posypania)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sól morska w płatkach to duże, cienkie kryształy o delikatnym, lekko wilgotnym połysku i przyjemnej, czystej słoności z subtelną nutą minerality. Płatki są chrupiące, dają efekt „pstryczka” pod językiem i pięknie prezentują się jako wykończenie potraw. Pod względem odżywczym to przede wszystkim chlorek sodu z niewielkimi ilościami magnezu, potasu i wapnia; jako sól wykończeniowa pozwala wzmocnić aromat potraw, co może zmredukować potrzebę dodatkowego dosalania, ale należy ją stosować umiarkowanie ze względu na zawartość sodu i wpływ na ciśnienie krwi. Idealnie pasuje do steków, sałatek, pieczonych warzyw, ryb oraz deserów karmelowych lub czekoladowych. Przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku z dala od wilgoci i źródeł ciepła, by zachować strukturę płatków.

Wartości odżywcze (na 100g)

0 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Orzechowo‑czekoladowy Zwój Wiewiórki (słodki, marmurkowy placek z kruszonką)

⏱️ 90 min 🟡 medium