Sos béarnaise
Opis
Sos béarnaise to klasyczny francuski sos emulsyjny o kremowej, jasnożółtej barwie i jedwabistej konsystencji, pachnący estragonem, szalotką i octem winno‑maltowym; smak jest maślano‑jajeczny z wyraźną, ziołową nutą estragonu i lekko kwaśnym finiszem. Pasuje zwłaszcza do czerwonego mięsa (steków), ryb z grilla, warzyw takich jak szparagi, jajek oraz jako wykończenie delikatnych dań z ziemniaków czy steków. Pod względem odżywczym jest wysokokaloryczny i bogaty w tłuszcze nasycone oraz cholesterol ze względu na masło i żółtka, dostarczając też witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E) i sprzyjając wchłanianiu substancji rozpuszczalnych w tłuszczach; warto stosować go oszczędnie w zrównoważonej diecie. Najlepiej przygotowywać świeżo i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 48–72 godzin, podgrzewając delikatnie w kąpieli wodnej; mrożenie nie jest zalecane ze względu na rozdzielenie emulsji.