Sos tabasco
Opis
Sos Tabasco to klarowny, cienki sos o intensywnie czerwonej barwie, powstały z ostrej papryki Tabasco, octu i soli. Ma wyraźny, pikantno‑kwaśny profil smakowy: natychmiastowe uczucie ostrości, przełamywane świeżą kwasowością octu i delikatną słonością, co sprawia, że podkreśla potrawy bez zabijania ich aromatu. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczny i niemal pozbawiony tłuszczu, z minimalną ilością węglowodanów; zawiera śladowe ilości witamin i minerałów oraz kapsaicynę, która może wspierać metabolizm i krążenie oraz działać przeciwbakteryjnie. Z uwagi na sól i ocet warto stosować go z umiarem. Sos Tabasco idealnie pasuje do jajek, zup, sosów, owoców morza, mięs, tacos i koktajli typu Bloody Mary, a także do marynat i dressingów. Nienaruszona butelka przechowywana jest w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu najlepiej trzymać w lodówce, by zachować świeżość smaku i kolor.