Spirytus 95% lub wódka
Opis
Spirytus 95% i wódka to klarowne, bezbarwne alkohole o intensywnym, ostrym zapachu i palącym smaku; spirytus jest znacznie ostrzejszy i wymaga rozcieńczenia, wódka jest łagodniejsza i bardziej neutralna aromatycznie. Pod względem odżywczym oba praktycznie nie dostarczają białek, tłuszczów ani witamin — ich wartość energetyczna pochodzi z alkoholu (około 7 kcal na gram). W niewielkich ilościach alkohol może działać rozluźniająco, jednak nadużywanie szkodzi zdrowiu i zwiększa ryzyko wielu schorzeń. W kuchni stosuje się je do ekstrakcji aromatów, sporządzania nalewek, likierów i esencji, do flambé, odtłuszczania, maceracji owoców i konserwowania. Spirytus 95% bywa używany do nalewek i ekstraktów wymagających wysokiego stężenia, wódka zaś sprawdza się w koktajlach i sosach. Przechowuje się w szczelnie zamkniętych butelkach w chłodnym, zacienionym miejscu, z dala od źródeł ciepła i dzieci.