Suszony rozmaryn
Opis
Suszony rozmaryn ma drobne, igiełkowate liście o ciemnozielonym, lekko srebrzystym odcieniu i intensywnym, żywicznym aromacie z nutami sosny, cytrusów i kamfory; smak jest pikantno-gorzkwawy, skoncentrowany i długo utrzymujący się. W formie suszonej aromat jest silniejszy niż świeży, ale mniej świeży i bardziej skoncentrowany, dlatego dodaje potrawom charakteru bez dominowania. Pod względem odżywczym rozmaryn dostarcza przeciwutleniaczy, takich jak kwas rozmarynowy, oraz śladowych ilości witamin i minerałów (witamina A, żelazo, wapń), co może wspierać układ odpornościowy i trawienie oraz działać przeciwzapalnie. Kulinarne zastosowania obejmują mięsa (jagnięcina, drób, wołowina), pieczone warzywa i ziemniaki, sosy, marynaty, pieczywo i zupy, szczególnie dobrze komponuje się z oliwą z oliwek, czosnkiem i cytryną. Suszony rozmaryn przechowuj w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła; najlepiej użyć w ciągu 6–12 miesięcy dla optymalnego aromatu.