Świeży bób (łuskany)
Opis
Świeży bób łuskany to jędrne, jasnozielone ziarna o gładkiej skórce i kremowym wnętrzu; po obróbce cieplnej stają się delikatne, lekko słodkawe z subtelną, orzechową nutą. Doskonale komponuje się z oliwą, czosnkiem, miętą i cytrusami, pasuje do sałatek, risotta, makaronów, zup i past, można go też puree lub podawać z serem i wędliną. W większych sztukach warto zdjąć cienką wewnętrzną skórkę dla łagodniejszego smaku. Bób jest źródłem białka roślinnego, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, potasu i witamin z grupy B, wspierając trawienie, sytość i zdrowie serca; osoby z niedoborem G6PD (tzw. favizm) powinny go unikać ze względu na ryzyko hemolizy. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 2–3 dni lub blanszować i zamrozić, by zachować kolor i wartości odżywcze na dłużej.