Tapenade (pasta z oliwek)
Opis
Tapenade (pasta z oliwek) to aromatyczna, intensywna pasta o oliwkowo-słonej nucie z wyraźnymi akcentami kaparów, anchois, czosnku i soku z cytryny. Konsystencja może być gładka lub nieco ziarnista, a kolor waha się od zielonego po ciemnobrązowy w zależności od użytych oliwek. Jej smak jest skoncentrowany i umami, dlatego wystarczy niewiele, by dodać potrawom głębi. Pasta z oliwek dostarcza głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z oliwy, polifenoli i witaminy E oraz niewielkiej ilości błonnika, co wspiera zdrowie serca i ma działanie przeciwutleniające. Tapenade świetnie pasuje do pieczywa, crostini, kanapek, jako dip, dodatek do makaronów, sałatek czy marynat do ryb i mięs. Przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku, z cienką warstwą oliwy na powierzchni, zużyć w ciągu 1–2 tygodni lub zamrozić porcje do około 3 miesięcy.