Tofu silken (jedwabiste)
Opis
Tofu silken (jedwabiste) ma bardzo delikatny, kremowy smak i aksamitną, niemal budyniową konsystencję oraz jasnobiały, gładki wygląd, który łatwo przyjmuje smaki dodatków. Jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, niskokaloryczne i wolne od cholesterolu, dostarcza izoflawonów sojowych, a w zależności od koagulanta także wapnia i żelaza, co sprzyja zdrowiu serca, kości i metabolizmowi. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów wspomaga kontrolę masy ciała i sytość, będąc wartościowym elementem diety roślinnej. W kuchni świetnie sprawdza się w kremowych sosach, dressingach, koktajlach, deserach czy zupach typu miso, a także jako baza do dipów, wegańskich kremów i zamiennik jajek w wypiekach. Przechowuje się w lodówce; po otwarciu najlepiej trzymać zanurzone w świeżej wodzie w zamkniętym pojemniku, wymieniając wodę codziennie i zużyć w ciągu 3–5 dni. Można też zamrozić dla uzyskania bardziej zwartą tekstury.