Triple sec (likier pomarańczowy, np. cointreau)
Opis
Triple sec to przezroczysty lub delikatnie bursztynowy likier o wyraźnym, czystym aromacie skórki pomarańczowej, słodko-gorzkim profilu smakowym i wyczuwalnym alkoholowym cieple. Jego intensywny, cytrusowy charakter podbija koktajle i desery, oferując balans między słodyczą a wyrazistą goryczką skórki. Pod względem odżywczym jest to produkt o niewielkiej wartości dietetycznej: dostarcza głównie kalorii z alkoholu i cukru, nie zawiera istotnych ilości białka, tłuszczu ani składników mineralnych. W umiarkowanych ilościach może dodawać przyjemnego aromatu i poprawiać apetyt, ale nadmierne spożycie alkoholu i cukru jest niekorzystne dla zdrowia. Triple sec znajduje zastosowanie przede wszystkim w klasycznych koktajlach (np. Margarita, Cosmopolitan, Sidecar), a także w deserach, sosach, marynatach i daniach flambowanych, gdzie podkreśla nuty owocowe. Przechowuje się go najlepiej szczelnie zamknięty w chłodnym, ciemnym miejscu; dzięki zawartości alkoholu jest trwały, lecz po otwarciu warto zużyć go w ciągu kilkunastu miesięcy, by zachował pełnię aromatu.