Menu

Truskawki liofilizowane

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Truskawki liofilizowane to intensywnie czerwone, kruche plastry lub kawałki o skoncentrowanym, naturalnie słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie świeżych owoców. Proces liofilizacji usuwa wodę, zachowując strukturę i barwę, dzięki czemu produkt ma przyjemną chrupkość i intensywniejszy niż świeże owoce profil smakowy. Pod względem odżywczym truskawki liofilizowane nadal dostarczają witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika, przy niewielkiej zawartości tłuszczu; warto jednak pamiętać, że cukry i kalorie są skoncentrowane po usunięciu wody. Sprawdzają się jako dodatek do owsianki, jogurtów, deserów, ciastek, musli, lodów, czekolady czy smoothies (można je też ponownie nawodnić). Przechowywać je należy w szczelnym, suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła i wilgoci; po otwarciu najlepiej trzymać w zamkniętym opakowaniu lub szczelnym słoiku, co przedłuża trwałość i chrupkość.

Wartości odżywcze (na 100g)

375 kcal Kalorie
3,0g Białko
85,0g Węglowodany
1,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Wiosenna Babka Tulipan z Trzema Smakami

⏱️ 240 min 🟡 medium