Truskawki liofilizowane
Opis
Truskawki liofilizowane to intensywnie czerwone, kruche plastry lub kawałki o skoncentrowanym, naturalnie słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie świeżych owoców. Proces liofilizacji usuwa wodę, zachowując strukturę i barwę, dzięki czemu produkt ma przyjemną chrupkość i intensywniejszy niż świeże owoce profil smakowy. Pod względem odżywczym truskawki liofilizowane nadal dostarczają witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika, przy niewielkiej zawartości tłuszczu; warto jednak pamiętać, że cukry i kalorie są skoncentrowane po usunięciu wody. Sprawdzają się jako dodatek do owsianki, jogurtów, deserów, ciastek, musli, lodów, czekolady czy smoothies (można je też ponownie nawodnić). Przechowywać je należy w szczelnym, suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła i wilgoci; po otwarciu najlepiej trzymać w zamkniętym opakowaniu lub szczelnym słoiku, co przedłuża trwałość i chrupkość.